Stadiile dezvoltării relației de cuplu

Stadiile dezvoltării relației de cuplu

Etapa de îndrăgostire reprezintă prima etapă în cadrul dezvoltării unei relații de cuplu. Aceasta debutează datorită socializării cu ajutorul căreia cei doi parteneri, angajați în conversație, reușesc să afle lucruri noi unul despre celălalt, să se familiarizeze unul cu celălalt. Atracția fizică are de asemenea un rol important în această etapă, mai ales atunci când cei doi parteneri nu se cunosc de mult timp..

În această etapă ambii parteneri tind să treacă cu vederea defectele comportamentului celuilalt, tind să își supraaprecieze parenerul și caută să îl impresioneze. Putem spune că această etapă este una de cunoaștere a partenerului în care identificăm punctele comune, încercăm să evităm conflictele și să stabilim o bază a relației.

Prima criză a cuplului reprezintă și cea de-a doua etapă în dezvoltarea relației de cuplu. După etapa de îndrăgostire, în care fiecare din cei doi parteneri încercau să îl impresioneze pe celălalt, intervine acomodarea cu partenerul, diferențele dintre cei doi ies la iveală iar nevoia de spațiu personal crește și odată cu aceasta apare și nevoia de a stabili reguli și granițe.

Această etapă poate să fie critică pentru relația de cuplu deoarece modul în care cei doi parteneri gestionează situația de criză poate consolida relația sau o poate destrăma.

Stabilitatea sau etapa reconcilierii este cea de-a treia etapă, apare în urma aplanării conflictelor dintre cei doi parteneri și este caracterizată de încercarea partenerilor de a se resemna cu comportamentul celuilalt, de a schimba propriul comportament. Partenerii trebuie să fie foarte atenți în această etapă deoarece pericolul de la prima criză încă nu a trecut în totalitate.

 În această etapă poate apărea plictiseala, cei doi pot avea senzația că nu au nimic în comun unul cu celălalt, ambii parteneri tind să pună accentul pe prezent în loc să se concentreze pe viitorul relației. Este foarte important pentru continuarea relației ca cei doi parteneri să își câștige respectul reciproc, aceștia pot folosi trecutul pentru a realiza o mai bună consolidare a relației de cuplu, dacă cei doi nu reușesc să își câștige respectul reciproc vor ajunge să se întoarcă la etapa anterioară.

            Etapa reapropierii, cea de-a patra etapă, debutează cu dorinţa partenerilor de cuplu de a reconstrui intimitatea şi susţinerea emoţională dintre ei după ce și-au definit scopurile, și-au descoperit identitatea și competența. Aceștia înțeleg că sunt diferiți, devin iarăși emoționali și vulnerabili unul față de celălalt. În etapa reapropierii cei doi parteneri „negociază” un nou echilibru între nevoia de independenţă şi nevoia de intimitate. Redescoperă echilibrul între iubire, apartenență, distracție, putere și libertate. Partenerii înțeleg că nu ai nevoie să fii cu celalalt, ci alegi să fii cu el/ea. Tot în această etapă partenerii relației de cuplu trebuie să stabilească cât de sensibilă este graniţa dinte “eu” şi “noi” şi cum se stabilește şi respectă această graniță.

Completarea ciclului vieții reperezintă cea de-a cincea etapă și stadiul final al relației de cuplu, acestă etapă plasează cuplul la faza de maturitate, acum se stabilește cu adevărat echilibrul dintre nevoia de intimitate şi cea de a fi împreună a celor doi parteneri, cu cerinţele lumii externe şi statutul şi rolul social al fiecăruia dintre parteneri. Principalul obiectiv ale acestei etape este construirea unei fundații puternice pentru generațiile viitoare. Cei doi ajung să se completeze unul pe celălalt atunci când ajung să îndeplinească cu brio această etapă.

 

Surse:

http://www.vrasti.org/cuplu.pdf

http://www.la-psiholog.ro/info/etapele-unei-relatii