Beneficiile unei relații satisfăcătoare

Beneficiile unei relații satisfăcătoare

Satisfacția în cuplu reprezintă o stare emoțională individuală de a fi mulțumit de interacțiunile, experiențele, așteptările din cadrul vieții de cuplu.

Încrederea este ingredientul care face o relație să funcționeze normal, echilibrat și pe termen lung. O persoană de încredere este o persoană pe care te poti baza și pe care poți conta iar când vorbim despre relații satisfăcătoare vorbim în mod automat și despre încrederea în partenerul de cuplu.

 Această încredere în parener ne dezvoltă un sentiment de sigurață, siguranța că vom avea pe cineva lângă noi când suntem veseli sau când suntem triști, siguranța că cineva are deja pregătită o îmbrățișare pentru zilele mai grele, un sfat pentru situațiile de criză din viața noastră. Sentimentul de siguranță ne dă o stare de bine până și în cele mai rele zile ale noastre și de aceea am ales să îl prezint ca un prim beneficiu pe care îl avem într-o relație.

Partenerul de cuplu este și un bun ascultător, nu doar un bun sfătuitor ceea ce reprezintă un alt beneficiu pe care îl avem atunci când suntem într-o relație. Putem să fim siguri că partenerul nostru va fi gata să ne asculte oricând avem nevoie și cu siguranță îi putem împărtăși fără rețineri atât bucuriile cât și necazurile noastre având în același timp siguranța (ajungem iarăși la sentimentul de siguranță) că ne ascultă fără să ne judece. Așadar, atunci când suntem într-o relație satisfăcătoare nu ne vom mai face griji că nu avem cu cine să împărtășim lucrurile care ni s-au întâmplat sau pe cele care ne frământă.

Sentimentul de apartenență este un alt beneficiu pe care individul îl are în relația de cuplu. Acest sentiment îi oferă individului o stare de bine, de relaxare, îi diminuează îngrijorările acesta putând să se bucure de „confortul” oferit de partenerul său și de relația de cuplu. Apartenenţa promovează ideea de continuitate şi de permanenţă așadar îi oferă individului siguranța că va face parte în permanență din relația în care se simte împlinit și înțeles. 

Unul dintre obiectivele celor mai mulţi oameni este acela de a atribui un sens vieţii lor. Un bun mod de a găsi sensul în viaţă este acela rezultat din căutarea unuia sau mai multor locuri cărora să simţi că le aparţii şi în care lucrurile să aibă o semnificaţie. O relație de cuplu satisfăcătoare reprezintă unul din aceste „locuri” în care idividul simte că aparține, aceasta are o importantă semnificație pentru individ deoarece în acest tip de relație el se simte acceptat, înțeles, sigur pe sine.

Intimitatea în cuplu reprezintă un rezervor plin cu afectivitate, înțelegere și empatie așadar este un alt beneficu pe care individul îl are din relația de cuplu. Intimitatea reprezintă „capacitatea” partenerilor de a-și  împărtăși gândurile, trăirile și emoțiile reciproc fără teama de a părea ridicoli în fața celuilalt sau de a fi judecați de către partener.

Intimitatea este reprezentată de un cumul de interacţiuni în care cei doi parteneri sunt dispuși să-și împărtăşească propriile emoţii, gânduri, dorinţe, iar ca răspuns la aceaste destăinuiri celălalt partener exprimă acceptare şi înţelegere.

            În continuare vom vorbi puțin despre beneficiul intimității emoționale în cuplu. Acest tip de intimitate se referă la dorința de comunicare cu partenerul de cuplu, dorința de a împărtăși cu acesta sentimentele, trăirile și emoțiile, atât cele negative cât și cele pozitive fără a exista o „limită de siguranță” în care nu ești sigur cum va reacționa partenerul la ceea ce îi împărtășești sau dacă te va judeca deoarece ești convins că acest lucru nu se va întâmpla.

Intimitatea emoțională apare în relațiile de cuplu atunci când cei doi parteneri sunt empatici în relația de cuplu și rezonează unul cu celălalt.

Dispariția sentimentului de singurătate este, de asemenea, un beneficiu util pe care îl dobândim în relațiile de cuplu. Atunci când suntem într-o relație satisfăcătoare încrederea, sentimentul de siguranță, intimitatea sunt beneficii de care avem parte și care ne îmbunătățesc atât viața de cuplu cât și cea personală. Aceste beneficii ne fac să simțim că aparținem, că nu mai suntem singuri, ne ajută să conștientizăm că orice s-ar întâmpla ne putem baza pe parenerul de cuplu, că nu mai suntem nevoiți să ne descurcăm singuri cu problemele. Sentimentul că nu ești singur indiferent de situația în care te afli și că te poți baza pe partener îți poate diminua semnificativ stresul și îngrijorările.

 

Bibliografie

  • Ward, Lundberg, Zabriskieși Berrett, 2009
  • http://www.la-psiholog.ro/info/cuplul-si-intimitatea
  • http://scientia.ro/homo-humanus/psihologie/5673-sentimentul-apartenentei-creste-semnificatia-vietii.html