Respectul în relația de cuplu

Respectul în relația de cuplu

26 Mar 2017 Trăiește la maximum

Te-ai gândit vreodată că poate dragostea nu este singurul lucru de care avem nevoie? Ar putea respectul să fie la fel de important pentru o relație?

            Pierderea respectului reciproc poate distruge rapid o relație, sau poate conduce către o viață stresantă, nefericită și plină de durere. Cărțile de dezvoltare personală și seminariile pentru cuplu abordează adesea tema respectului și rolul său fundamental într-o relație sănătoasă, dar prea puține îl definesc în termeni practici. Cum se manifestă respectul într-o relație romantică? Și, mai ales, cum poate fi el restabilit dacă lipsește?

            Respectul reciproc este un concept simplu care presupune a-ți trata partenerul cu considerație și amabilitate. El nu implică doar absența unor atitudini negative (jigniri, insulte, sarcasm, nepăsare), ci mai ales prezența unor comportamente pozitive (aprecierea calităților celuilalt, interes manifestat față de preocupările acestuia, consultare înainte de luarea unei decizii).

            Adesea ne concentrăm asupra a ceea ce considerăm că ni se cuvine și pierdem din vedere că tot ce așteptăm trebuie să oferim la rândul nostru. De cele mai multe ori, dacă faci chiar tu primul pas, persoana cea mai dragă ție va manifesta o atitudine deschisă și binevoitoare și astfel vă veți consolida legătura. Care sunt câteva dintre modurile în care îi poți arăta respect partenerului tău în viața de zi cu zi?

 

1.      Respectă-te pe tine însuți. O stimă de sine sănătoasă te va determina să fii responsabil pentru comportamentul tău, te va împiedica să consideri că partenerul tău îți datorează ceva și te va stimula să faci tot ceea ce ține de tine pentru a construi relația împlinită pe care ți-o dorești. Respectul de sine este, în același timp, o condiție esențială pentru a te bucura de acceptarea și respectul celorlalți.

 

2.      Stabilește niște limite și respectă-le. Propune-ți din start să nu folosești cuvinte jignitoare, să nu reacționezi nepotrivit sub impulsul momentului, să pui relația voastră mai presus de dorința ta de a avea întotdeauna dreptate. Alege în mod conștient să nu îl înjosești niciodată pe celălalt, să nu reacționezi exagerat, să nu îl controlezi și să nu îl șantajezi emoțional. Bucură-te de individualitatea lui; rolul tău nu este să îl schimbi sau să îl folosești pentru îndeplinirea propriilor tale scopuri, ci să îl accepți, să îl iubești și să îl susții.

 

3.      Apreciază eforturile celuilalt. Fără îndoială, cel drag te va dezamăgi uneori; dar în mod sigur aduce o contribuție pozitivă relației voastre. Asigură-te că îi apreciezi calitățile, chiar și în momentele frustrante; astfel vei înlătura posibilitatea unei atitudini defensive din partea lui și vei deschide calea către un parteneriat constructiv și către adevărata intimitate. Mai mult decât atât, vei crea cadrul necesar pentru ca partenerul tău să se dezvolte la adevăratul său potențial.

 

4.      Alege-ți cuvintele cu înțelepciune. Cuvintele se spun ușor, iar impactul lor este mai mare decât credem și dificil de schimbat. Așa că înainte să lansezi un atac verbal la adresa partenerului tău, gândește-te la rezultatul pe care dorești să îl obții. Aproape întotdeauna, o abordare diplomată și calmă aduce mai multe beneficii decât argumentele zgomotoase. Nu uita că sunteți o echipă, nu doi concurenți, iar relația voastră este mai importantă decât câștigarea unei dispute.

 

5.      Recunoaște când greșești și cere-ți iertare. Nu ai niciun motiv să te simți amenințat atunci când admiți că ai greșit și cauți o cale de a restaura bunăstarea relației. Acestea nu sunt manifestări ale slăbiciunii, ci ale considerației față de sentimentele celuilalt. Cu toții greșim; a recunoaște acest lucru permite relațiilor noastre să se dezvolte și previn înstrăinarea de partener.

 

6.      Ia-l în serios pe celălalt. Nu manifesta atitudini disprețuitoare sau indiferență. Crează un climat în care partenerul tău să se simtă în largul său, acceptat și iubit. Ascultă cu adevărat și manifestă interes față de tot ceea ce el îți comunică, fie că este vorba despre idei, întrebări sau frământări.

 

7.      Ține-ți promisiunile. Atunci când îți iei un angajament, adu-l la îndeplinire fără să îți cauți scuze. Chiar dacă implică un efort mai mare decât ai crezut inițial, perseverează, sacrifică altceva, dar nu fi inconsecvent. Atunci când minți sau nu îți respecți cuvântul dat, încrederea din relație dispare, și odată cu ea și respectul.

 

            Cultivând respectul față de tine și față de partenerul tău, așezi, alături de dragoste, încredere și comunicare, una dintre pietrele de temelie ale unei relații care va aduce în viețile voastre bucurie și împlinire.

 

Bibliografie:

1.      ”What Respect Really Means in a Relationship” - www.twoofus.org

2.      ”In Relationships, Respect May Be Even More Crucial than Love” - Peter Gray, Ph. D. - www.psychologytoday.com

”Re-establishing Respect: The Key to Successful Relationship Repair” - www.centersforfamilychange.com