Complexul de inferioritate îți poate distruge relația

Complexul de inferioritate îți poate distruge relația

26 Mar 2017 Eliberează-te

Complexul de inferioritate include o serie de sentimente de inadecvare pe care le experimentează un individ la nivel subconștient. Printre motivele pentru care o persoană se simte inferioară altora se numără: remarcile negative primite în perioada de dezvoltare, comparațiile la care este supusă, criticile, umilințele, succesul profesional modest, discriminarea, neajunsurile de ordin fizic. Oricare dintre aceste cauze poate determina pe cineva să nu se considere suficient de bun, în special într-un context social și/sau romantic.

            Unele dintre cele mai frecvente simptome ale complexului de inferioritate sunt următoarele:

•    sensibilitate exagerată față de critici (chiar dacă acestea sunt exprimate blând și constructiv, sunt percepute ca un atac personal);

•    nevoia constantă de a primi validare din partea celorlalți;

•    tendința de a nu-și asuma responsabilitatea pentru eșecuri;

•    sentimentul de persecuție (dus la extrem, implică ideea că ceilalți îi urmăresc în mod activ răul);

•    reacții nepotrivite față de complimente și aprecieri (exprimate fie prin refuzul de a asculta și de a accepta orice comentariu pozitiv, fie prin dorința disperată de a primi atenție și confirmare).

            Care sunt particularitățile și implicațiile acestei probleme în relația de cuplu? Ce poți face atunci când te încearcă sentimente de inadecvare? Dar atunci când partenerul tău este cel care le experimentează?

            Dacă te confrunți cu sentimentul de inferioritate, vei deveni posesiv față de partener. Acest lucru se întâmplă din cauza fricii că nu ești suficient de bun. Indiferent ce faci, gândești, crezi sau simți, trăiești constant cu teama că vei fi respins pentru cine ești cu adevărat. Autodemoralizarea înainte de a da cuiva șansa să te cunoască are potențialul de a distruge o relație chiar înainte ca ea să înceapă.

            Alte gânduri și sentimente pe care este posibil să le trăiești sunt: îndoiala, teama că partenerul nu te consideră destul de atractiv, lipsa încrederii și a stimei de sine, dar și - poate neașteptat - ideea că ai fi putut realiza mai mult și că ai fi meritat ceva mai bun (termenul consacrat în limba engleză este cel de ”underachiever”). Acest paradox a fost exprimat de către Ana Blandiana astfel: „Omul nesigur de el și lipsit de repere exterioare se mișcă mereu șovăitor între a pretinde mai mult decât merită și a cerși mai puțin decât are dreptul.”

            În viața de zi cu zi, poți deveni timid și retras. Inabilitatea de a-ți exprima sentimentele de dragoste și de a participa eficient la rezolvarea problemelor poate duce în timp la deteriorarea legăturii afective. Relațiile sunt fragile și necesită atenție constantă din partea celor implicați. O relație în care doar unul dintre parteneri depune eforturi va fi dificil de susținut.

            Cum poți face față complexului de inferioritate?

            Gândește pozitiv. Gândirea pozitivă te poate ajuta să îți îmbunătățești stima de sine; astfel vei deveni mai capabil să duci o viață productivă și să faci față cu bine provocărilor zilnice pe care le implică o relație.

            Descoperă-ți punctele forte. Fiecare individ are propriile lui puncte tari și slăbiciuni. Este bine să fii conștient și de lipsuri, dar nu te concentra exclusiv asupra lor, ci mai degrabă încearcă să pui accentul pe trăsăturile tale pozitive. În mod sigur aduci o contribuție pozitivă relației și o îmbogățești prin particularitățile tale.

            Îmbunătățește-te. Nimeni nu este perfect; totuși, avem la dispoziție resursele necesare pentru a deveni oameni mai buni. Descoperă care sunt domeniile în care ai nevoie de schimbare; investește timp și depune toate eforturile pentru a-ți construi viața pe care ți-o dorești.

            Îngrijește-te. A avea grijă de tine nu înseamnă să porți haine și accesorii scumpe. A menține o igienă personală bună, a alege obiecte vestimentare care să te avantajeze și a adopta o postură care să îți dea încredere pot face o mare diferență. Când te simți bine în pielea ta, le vei inspira și partenerului tău, precum și celorlalți oameni din jurul tău aceeași atitudine.

            Stai departe de oamenii negativi. Oricât de mult te străduiești să păstrezi o atitudine pozitivă, nu vei reuși fără prietenii potriviți. Probabil vei întâlni oameni care în mod intenționat te vor face să te simți inferior. Va trebui să înveți să te porți cu tact față de ei sau să îi eviți pur și simplu. Petrece timp în compania celor care te pot motiva și te pot susține atunci când ai nevoie.

            În cazul în care consideri că problema a căpătat proporții serioase, nu ezita să apelezi la un profesionist care te poate ajuta să depășești complexul de interioritate. El poate fi tratat prin intermediul psihoterapiei.

            Ce poți face dacă partenerul tău este cel care se confruntă cu complexul de inferioritate?

            Găsește motivul. Cel mai probabil, persoana iubită nu îți va mărturisi direct cauzele pentru care se luptă cu sentimentele de inferioritate. Confruntarea directă o poate determina să își nege trăirile si să adopte o atitudine defensivă. Încearcă să obții indicii despre problema de fond din comportamentul ei; astfel vei putea să o ajuți și să o susții.

            Nu te învinovăți. Complexul lui de inferioritate nu este ceva ce trebuie să îți reproșezi. A începe să cauți la tine motive pentru lucruri pe care doar partenerul tău le percepe nu va face altceva decât să îți șubrezească încrederea în tine și să te facă mai puțin capabil sa îl ajuți și să îl susții.

            Fii hotărât. Nu tolera din partea persoanei iubite nicio atitudine care îți scade încrederea în tine. Nu accepta să ți se minimalizeze valoarea în fața altora. Cu cât vei îndura mai multe în speranța că îți vei salva relația, cu atât mai mult el va profita pentru a te coborî în ochii celorlalți. Fii convins de valoarea ta și dă-i și lui de înțeles acest lucru. Complexul lui de inferioritate nu îi dă dreptul să te rănească, iar tu nu trebuie să accepți acest lucru sub nicio formă.

            Comunicați. Nu există nicio problemă care să nu poată fi rezolvată dacă există o comunicare sănătoasă. Împărtășește partenerului tău gândurile care te frământă și învață să asculți la rândul tău cu interes.

            Petreceți mai mult timp împreună. Este foarte important să vă asigurați că petreceți suficient timp unul cu celălalt. Întotdeauna vor exista sarcini la serviciu, îndatoriri casnice, dar nu pierdeți din vedere importanța relației. Investirea timpului în îmbunătățirea legăturii dintre voi va avea efecte pozitive. Într-o atmosferă pozitivă nu există loc pentru complexul de inferioritate.

 

Un articol scris de Isabela Mihalcea

 

 

Bibliografie:

1.       ”Dealing With Inferiority Complex In Husband” - www.boldsky.com

2.       ”7 Signs of Inferiority Complex” - Joseph Omotayo - www.josephomotayo.blogspot.com

3.       ”Can Inferiority Complex affect Relationships Negatively?” - Sheetal Mandora - www.buzzle.com

”How to Overcome Inferiority Complex” - Bidisha Mukherjee - www.buzzle.com